Blog

Energy management system

Energy Management

Power Studio SCADA je jedinstvena softverska platforma koja na ekonomičan i jednostavan način prati potrošnju energenata (struja, voda, gas, nafta,…) u realnom vremenu na velikom broju mesta u fabrici.

„Svi za jednog, jedan za sve“ je stara deviza posvećenosti i odanosti, ali zahvaljujući našem Energy Mangement sistemu (EnMS) i uštede.

Umesto musketara, imamo vrhunski tim inženjera koji vam: sagledaju celokupno stanje, predlože skup EnPI i KPI indeka koje treba pratiti, izrade optimalno tehničko rešenje, sa najkraćim rokovima izvođenja, korektnom cenom primene a bez skrivenih troškova za održavanje i ažuriranje softvera.

Jedan tim – rešenje za sve.

Praćenje Troškova

Troškovi energenata su jedna od najznačajnijih stavki u ukupnim troškovima proizvodnje. Pa ipak u najvećem broju slučajeva, ti troškovi se ne prate zajedno sa ostalim troškovima proizvodnje, već se prate sa dinamikom kojom pristižu računi za struju, vodu, gas, … tj. na mesečnom nivou. To je jedan od najvažnijih razloga zašto se ti troškovi uzimaju kao konstanta, tj. smatraju se neupravljivim ili teško promenljivim.

Mi nudimo drugačiji pristup.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva znamo da je jedna od najvećih prepreka široj primeni mera racionalizacije potrošnje nemogućnost merenja u tački u kojoj se pokušava smanjiti potrošnja. Zbog toga se rezultat racionalizacije gubi u potrošnji celokupne fabrike i nemoguće ga je precizno izdvojiti i doneti zaključak o njegovoj uspešnosti.

Mi implementiramo rešenja koja na ekonomičan i jednostavan način prate potrošnju energenata (struja, voda, gas, nafta,…) u realnom vremenu na velikom broju mesta u fabrici. Time se dobija jedinstven alat sa velikom vremenskom i prostornom rezolucijom, kojim se prati količina utrošenih energenata iz minuta u minut za (idealno) svaku mašinu u fabrici. A ukoliko tehnologija proizvodnje to dozvoljava, krajnji cilj nam je da pratimo i potrošnju energenata po jedinici proizvoda!

Parametri potrošnje energenata

Cilj implementacije EnMS sistema nije samo praćenje potrošnje, već i određivanje specifične potrošnje svakog energenta po jedinici proizvoda. Na taj način imate u rukama moćan alat da precizno pratite sva odstupanja od normiranog nivoa efikasnosti. Stoga naši inženjeri još u fazi planiranja projekta izrađuju listu specifičnih parametara i indeksa (EnPI – Energy Performance Index) koji su adekvatni za konkretan slučaj.

Korišćenjem našeg rešenja možete odmah proceniti efekte preduzetih mera racionalizacije, jer sistem može meriti tačno onaj deo proizvodnje na kome se mere preduzimaju i uporediti potrošnju i EnPI u starom i novom režimu. Jednom postavljeni nivo potrošnje energenata se dalje automatski prati i alarmira u slučaju probijanja limita, čime se odmah detektuju neracionalni režimi rada. Ovakav alat je idealan za implementaciju ISO 50.001 standarda u fabrici i kontinualno unapređenje energetske efikasnosti.

Automatsko izveštavanje

Kao kruna celog projekta dolaze automatski generisani izveštaji. Jednom kada sistem  počne sa radom, možete zaboraviti na mukotrpno prekucavanje podataka sa računa za struju, vodu, gas…, sortiranje podataka iz proizvodnje, međusobno poređenje, … itd. Jednom definisani izveštaj i prikazi o potrošnji energenata i izabranim EnPI indeksima, automatski se ažuriraju na kraju dana, nedelje ili meseca i šalju automatski na izabrane email adrese ili snimaju na mrežne diskove za potrebe arhiviranja.

Reference

Stručnjaci Avalon Partnersa su uspešno implementirali veliki broj rešenja u fabrikama, poslovnim zgradama i tržnim centrima. Imamo iskustvo, znanje i želju da i u vašem objektu realizujemo sistem koji ste oduvek želeli a niste znali kako da ga implementirate. Garantujemo da će na vašem projektu raditi vrhunski domaći stručnjaci, da će sagledati celokupno stanje, izraditi optimalno tehničko rešenje koje ima najvišu upotrebnu vrednost, a sa najkraćim rokovima izvođenja, korektnom cenom impementacije i bez skrivenih troškova za održavanje i ažuriranje softvera.

Najznačajnije reference na poslovima projektovanja i izrade Energy Mangement sistema (EnMS):

  • HBIS Železara Smederevo
  • Tržni Centar Ušće
  • Valjaonica Bakra Sevojno
  • Fabrika kartona Umka
  • Drenik Beograd
  • Tetrapak Gornji Milanovac
  • Alfaplam Vranje
  • Galenika Fitofarmacija
  • Motoplast Stara Pazova
  • Pivara Efes Vajfert Pančevo
  • Pivara Zrenjanin

 

Download link: PowerStudio SCADA

Download link: PowerStudio SCADA razvojno okruženje